Website Huisarts vaak onveilig

Huisartsenpraktijk Grote Waal | media58

Website Huisarts vaak onveilig

Veel sites zonder SSL

Het blijkt dat 29 procent van de huisartspraktijken geen gebruik maakt van een SSL certificaat. Terwijl dit een plek is waar mensen zich online kunnen inschrijven of herhaalrecepten kunnen aanvragen. Daardoor worden persoonsgegevens onbeveiligd verstuurd en de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden.

Dat stelt RTL Nieuws op basis van onderzoek bij 197 dokterspraktijken. In het geval een aanvaller zich tussen de gebruiker en het internet bevindt, of in het geval de huisartsenwebsite via een onbeveiligd wifi-netwerk wordt gebruikt, kunnen deze gegevens worden opgevangen of aangepast. “We hebben de afgelopen jaren heel veel aandacht besteed aan het beveiligen van persoonsgegevens bij huisartsen”, laat Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens weten. “Blijkbaar is het gevoel van urgentie nog niet genoeg doorgedrongen.” De toezichthouder zegt huisartsen volgend jaar beter in de gaten te zullen houden.

Een veilige website is te herkennen aan het groene slotje links in de adresbalk van de browser.  Zie hier een voorbeeld van een veilige website.

Ondernemers zijn nog niet doordrongen van het belang van een beveiligde website. Per april vorig jaar heeft Google zelfs aangegeven voorrang te geven aan veilige websites voor wat betreft de ranking bij zoekresultaten.
Wanneer persoonsgegevens binnen de site worden opgeslagen is het inmiddels verplicht om https te hanteren.