kapucijnen.com

Wij zijn al lange tijd betrokken bij het verzorgen van ‘Met Kap en Koord’, een periodiek van de Minderbroeders kapucijnen.

En in de beginjaren van het internet had één van de kapucijnen zelf een website ontwikkeld. Toen was dit, meer dan nu, een waar monnikenwerkje. Maar inmiddels was de site toch aan vernieuwing toe. Wij werden dan ook gevraagd om een nieuwe website te ontwikkelen. De opdracht luidde om het informatief te houden en zonder teveel ’toeters en bellen’. Uiteindelijk hebben we een aantal functionaliteiten toegevoegd die het gebruikersgemak hebben verbeterd. Eerder moest men bijvoorbeeld, wanneer iets over een bepaald onderwerp werd gezocht, de stapel uitgaven doorzoeken. Door het toevoegen van zoekfunctie die door alle PDF uitgaven van ‘Met Kap en Koord’ heen zoekt, is dit een stuk eenvoudiger geworden.

Verder hebben we de collectie tekeningen en schilderijen van Philippus Philippus overzichtelijk in beeld gebracht.

Geschiedenis
De Minderbroeders kapucijnen gaan terug tot 1525, toen sommige Minderbroeders in De Marken, in midden-oost Italië, verlangden naar een leven dat strenger was en bestond in gebed en armoede, om zo dichter bij de oorspronkelijke bedoeling van Franciscus te komen. Dank zij de steun van het Pauselijke Hof ontving deze nieuwe tak al vroeg erkenning. Ze ondervond meteen een snelle groei, eerst in Italië, en vanaf 1574 in heel Europa. De naam kapucijnen verwijst naar de bijzondere vorm van de lange puntmuts. Het was eigenlijk een volkse scheldnaam, maar het werd de officiële naam van de Orde. In 1612 kwamen zij in Nederland, in Den Bosch. Deze bestaat nu 106 landen over de hele wereld, met ongeveer 10.500 broeders, die wonen in meer dan 1700 communiteiten (fraterniteiten, kloosters).

Eenvoud, nabijheid aan de mensen, een broederlijke geest in onze huizen en ons apostolaat zijn de zichtbare tekenen die onze leefstijl kenmerken. De nadruk op boete en gebed zoals die een wezenlijk onderdeel uitmaakten van het eerste kapucijnenleven, moeten nog opnieuw een hedendaagse vertaling krijgen.

Naast de kapucijnenorde voor religieuze mannen, bestaan er vele contemplatieve kloosters van kapucijnse zusters en een groot aantal religieuze congregaties voor vrouwen met de kapucijnse geest, die vaak gesticht werden door een kapucijnenbroeder.

De OFS., de Seculiere Franciscaanse Orde voor leken, is een onafhankelijke organisatie die het hele Franciscaanse spectrum bevat. Franciscanen, conventuelen, kapucijnen en andere leden van de Franciscaanse Familie verlenen geestelijke assistentie aan de Seculiere Franciscaanse Orde.

Category
Print, Web