VONDSTEN.NL

Archeologische vondsten nu zichtbaar voor iedereen
Websites hebben vaak maar een beperkt aantal redacteuren of schrijvers, maar vondsten.nl is een bijzondere website. Het is een platform dat wordt gevuld door een grote groep metaaldetectoristen. Alles wat ze vinden, plaatsen ze op de site. De site was aan vernieuwing toe en daar hebben we vanuit MEDIA58 invulling aan gegeven. Uitdaging was dat de site niet alleen aan de voorkant goed moest ogen maar aan de achterkant ook heel gebruiksvriendelijk moest zijn omdat heel veel mensen er eenvoudig gebruik van maken.

Beheerder Hilderik van Schaik vertelt over de site en hoe deze in zijn nieuwe opzet een wezenlijke bijdrage levert aan de kennis van archeologie in Nederland.
Van Schaik plaatste zelf zijn vondsten op vondsten.nl. Toen hij hoorde dat het platform beschikbaar was voor overname had hij één grote reden om dat te doen: behoud van kennis. Van Schaik: “Het zou zo zonde zijn als de bijdrages over 55.000 voorwerpen die erop staan verloren zouden gaan.” Metaaldetectoristen weten elkaar goed te vinden op het platform. Wie een bijzondere vondst doet, wil dit natuurlijk heel graag delen met de buitenwereld. Tegelijk is er op dat gebied een spanningsveld. Van Schaik: “Het is voor mensen die hun vondst via ons delen heel belangrijk dat ze niet de exacte locatie hoeven te melden. Je wilt niet dat ineens iedereen op de door jou gevonden locatie gaat lopen zoeken.” Mede dankzij het feit dat die gegevens niet hoeven worden ingevoerd, is de site gevuld met een schat aan informatie en bijzondere vondsten.

Van Schaik is zeer tevreden over de nieuwe site: “Een aantal dingen is hetzelfde gebleven. De manier van het invoeren van een vondst is niet echt veranderd. Dat zat heel logisch in elkaar en is nu nog steeds heel vanzelfsprekend. Maar je merkt wel dat foto’s nu veel sneller uploaden. Ook kun je nu op categorie zoeken en is de site geschikt gemaakt voor mobieltjes. En we voldoen nu ook aan de privacywetgeving. Dat is nu natuurlijk belangrijk voor elke site waarop je gegevens van mensen opslaat. Ook op dat soort dingen werd goed gelet door MEDIA58.”
Maar waar Van Schaik vooral blij mee is, is dat er een link is gelegd met PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). Van Schaik: “De meerwaarde van onze site komt naar voren als anderen er ook gebruik van kunnen maken. Doordat metaaldetectoristen hun vondsten nu heel eenvoudig via ons bij PAN kunnen melden, krijgt die instantie een completer beeld van bodemvondsten in Nederland. Zelf een melding maken bij het PAN is vrij ingewikkeld. Onze leden kunnen het op de vernieuwde site zo met één vinkje regelen. Ook hier worden gegevens van de vondst goed afgeschermd. Mensen zijn soms bang een vondst af te moeten geven of ze vrezen dat de vindplaats bekend wordt. Als we ze met dit eenvoudige systeem makkelijk over te streep kunnen rekken om een melding te doen, dan is dat van grote meerwaarde.”

Category
Design, Web