Zilver in en rond Bergen op Zoom

Cees Vanwesenbeeck en Klaas Hielkema kwamen vorig jaar bij ons in Vlissingen om te praten over een kunsthistorisch boek over zes eeuwen zilver in Bergen op Zoom en omgeving. Het moest een bijzonder boek worden met een luxe karakter waarbij de foto’s een zeer belangrijke rol zouden spelen.
Zoals iedere fotograaf zal beamen zijn zilveren objecten erg lastig om deze goed vast te leggen. Het blinkt te veel, óf het wordt te dof. Verder moesten de afbeeldingen een coherent geheel vormen.En moest goed ‘open vallen’.

Fotograaf

Albertine Dijkema heeft het leeuwendeel van de zilverfoto’s gemaakt  die in het boek te bewonderen zijn. Zij werkt als gespecialiseerd fotograaf o.a. voor het Rijksmuseum en eerder voor het beroemde veilinghuis Sotheby’s. Mede dankzij de geweldige foto’s is het een prachtig boek geworden.

Nauwgezet

Het verhaal achter de objecten is zo nauwgezet mogelijk opgetekend, op basis van informatie uit diverse bronnen: kunsthistorische stijlkenmerken, rekeningen, notariële akten, zilvercatalogi en natuurlijk de meestertekens oftewel het merk dat een zilversmid op zijn werkstuk achterliet.
‘Zilver in en om Bergen op Zoom’ is meer dan alleen een zilvercatalogus. Het is een smeuïg en toegankelijk boek, met biografieën van zilversmeden die tot in de 20e eeuw actief waren én met leuke verhalen achter het zilver.
De schrijver is Jean-Pierre van Rijen, die ook Zilver en zilversmeden uit de Baronie van Breda schreef. Hij is een befaamd zilverkenner en verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Category
Print