16 jun De totstandkoming van ‘Een hoger streven ‘
DE TOTSTANDKOMING VAN ‘EEN HOGER STREVEN – BOUWSTENEN VOOR EEN GESCHIEDENIS VAN HET ZEEUWSCH GENOOTSCHAP 1769 TOT 2019’
Peter van Druenen is thesaurier van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Hij coördineerde de uitgave van ‘Een hoger streven – Bouwstenen voor een geschiedenis van het Zeeuws Genootschap 1769 tot 2019’ vanuit het Zeeuws Genootschap. We vroegen hem hoe hij de samenwerking met ons heeft ervaren.
“Als thesaurier van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen ben ik onder andere verantwoordelijk voor onze uitgaves. We brengen elk jaar meerdere publicaties uit – van tijdschriften tot boeken. Aan het eind van het jaar geven we het jaarboek ‘Archief’ uit. In ons jubileumjaar 2019 hebben we in het kader van ons 250-jarig bestaan een jubileumuitgave gemaakt: ‘Een hoger streven – Bouwstenen voor een geschiedenis van het Zeeuws Genootschap 1769 tot 2019’. Sinds twee jaar werk ik samen met MEDIA58 en we wilden het boek graag via hen laten drukken. Bovendien heeft Kees Hoendervangers van het bureau DTP Plus er voor gezorgd dat voor het eerst in tientallen jaren de vormgeving van onze wetenschappelijke artikelen is gemoderniseerd.
Ik ken de wereld van de drukkerijen en uitgeverijen als mijn broekzak, maar ik heb zelden zo prettig samengewerkt als met de mannen van MEDIA58. Een boek van 648 pagina’s met heel veel illustraties is sowieso geen sinecure, maar wij hadden ook nog zo onze eisen. Zo wilden we geen harde kaft. Nou, daar hebben ze toch even research voor moeten plegen. Want hoe houd je die hele massa pagina’s dan bij elkaar? Ze hebben advies uitgebracht voor de papier- en kaftsoort en het is ze gelukt. We hebben nu een boek… Daar kun je een inbreker mee knock-out slaan!
Ze zijn ook heel proactief. Ik maakte ook wel eens foutjes natuurlijk. Dan kreeg ik daar een mailtje over van Robbert-Jan. “Peter, weet je heel zeker dat je dat zo wil doen?” En je moet je ook voorstellen: er hebben 20 wetenschappers aan dat boek meegewerkt… Op tijd aanleveren is gedurende het hele project een uitdaging geweest. En dat terwijl er wel een harde deadline was. 18 december moest het boek officieel overhandigd worden. Ja, de redactie en ik hebben de mannen vast wel eens tot waanzin gedreven! Zeker toen we gaandeweg bedachten dat er ook een index in het boek moest komen. Dat leverde ook nog wat vertraging op. Maar ze hebben ons er goed doorheen geloodst. Ze waren duidelijk en streng wanneer het moest, maar hebben er ook alles aan gedaan om alles zo flexibel mogelijk te laten verlopen.
Uiteindelijk hadden we het boek een paar dagen voor de overhandiging in huis. Wanneer je door een eerste exemplaar gaat bladeren, kom je altijd foutjes tegen. Dat was dit keer niet het geval!
Ook nadat het boek was uitgekomen stond MEDIA58 voor ons klaar. We moesten het boek onder zo’n duizend leden verspreiden. Ze hebben ons toen geholpen met de tijdelijke opslag en de distributie. Nou, ik heb veel meegemaakt, maar zo’n service ben ik nog niet eerder tegengekomen.”